Om man vill börja filma med Super 8 finns det många kameror till salu och det är inte alltid lätt att välja rätt. Gemensamt för alla är dock att de är begagnade och således i varierande skick. Nästan alla företag slutade nämligen tillverka Super 8 kameror 1980-82. Ett fåtal företag fortsatte dock lite längre som t.ex. ”Chinon” till slutet av 80-talet och ”Beaulieu”, ”Zenit Quarz” och ”Lomo” som fortsatte in på 90-talet.
Ett tips kan vara att försöka skaffa sig en så ny kamera som möjligt. En nyare kan vara minde sliten och ha lite fler finesser. Men det är dock ingen riktig garanti för att kameran kommer att fungerar bättre än en äldre då det beror på hur den är skött. Man ska även vara medveten om att det är svårt att skaffa fram reservdelar om kameran skulle behöva repareras då dessa oftast inte heller tillverkas längre.
Innan man köper en kameran är det flera saker som är värda att titta närmare på för att undersöka om den kommer att fungera som den ska. Till att börja med kan man göra en bedömning utifrån hur kameran ser ut rent fysiskt. Verkar den hel och ren och viktigast av allt är hur linsen ser ut. Man kan också titta i batterihållaren då det finns risk för att batterier kan ha har läckt om de suttit i länge.
Utrymmet där filmkassetten sitter är också värd en översyn. Det är ju viktigt att kameran är ljustät och att inte skumgummit som finns där inte har försvunnit. Man kan då även passa på att se så att piggarna som drar filmen fungerar som de ska genom att slå på kameran ett ögonblick.
När man väljer kamera eller redan har köpt en kan det även vara bra att veta att alla kameror inte klarar av uppladdningsbara batterier. Det kan alltså vara värt att testa med andra batterier om kameran inte fungerar som den ska. Ett annat problem med vissa äldre kameror, både när det gäller Super 8 kameror och stillbildskameror är att de ibland använder sig av speciella knappcellsbatterier till den inbyggda exponeringsmätaren. Dessa batterier är svåra att få tag på idag. Om Super 8 kameran använder sig av ett sådant men inte har ett fungerande knappcellsbatteri kan det vara omöjligt att ställa in exponeringen, även manuellt.
Det är bra att testa kameran med en filmkassett i för att se om alla funktioner fungerar. På vissa kameror kan det vara så att vissa saker, som t.ex. exponeringsmätaren måste veta kassettens ASA tal för att fungera. Man kan också försöka kontrollera om 85 filtret som ofta finns inbyggt i kameran är i bra skick. Det säkraste sättet, och ibland det enda är att sätta i en tungstenfilm i kameran och slå om den till dagsljusfilming och provfilma utomhus.
I vissa kameror kan man se om filtret är på plats genom sökaren som då blir mörkare. En del kameror har en symbol i sökaren som visar att filtret är på plats men detta ska man inte helt lita på. Kameran ska helst också klara av att läsa 64 ASA tungsten. Detta förenklar filmandet mycket om man använder Ektachrome 64T. Speciellt om man är ovan inom fotografering är detta ett gott råd.
Copyright © Super 8.se 2009-2015